Penjagaan CRS: Tips Sebelum Menyimpan CRS

Anda baru membeli kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) dan tidak bercadang untuk menggunakan CRS yang lama? Berikut adalah beberapa petua dan nasihat sebelum menyimpan CRS lama.

Bersihkan semua bahagian CRS dengan teliti.

Keluarkan pad kerusi. Anda mungkin terkejut melihat apa yang dijumpai di bawahnya. Terbalik CRS tersebut untuk mengeluarkan serbuk dan kotoran dengan berhati-hati agar tidak mengetuk mana-mana bahagian CRS. Vakum keluar habuk, kotoran dan serpihan makanan sebanyak yang mungkin di kawasan-kawasan di mana debu dan kotoran cenderung terkumpul.

Bahagian plastik dan logam CRS boleh disapu bersih dengan kain lembut. Jangan gunakan kain keras ataupun sebarang pencuci.

Sebaiknya basuh pad dan tali keledar CRS dengan cucian tangan (kecuali dijelaskan dalam manual CRS bahawa mencuci menggunakan mesin dibenarkan) dengan air sejuk, tanpa menggunakan sebarang sabun, bahan pencuci sintetik atau pencuci organik (melainkan dinyatakan di dalam manual CRS bahawa penggunaan bahan-bahan tersebut dibenarkan) kemudian gantungkannya untuk kering di bawah kawasan yang teduh. Berhati-hati untuk tidak merosakkan sebarang label yang terdapat pada bahagian CRS.

Sila rujuk manual CRS anda untuk panduan penjagaan dan penyelenggaraan yang khusus. Baca lebih lanjut mengenai Cuci CRS Covers disini .

Pastikan semua bahagian dikeringkan dengan baik.

Perhatikan dan sentuh semua bahagian CRS untuk memastikan sama ada ia masih lembap atau telah kering sepenuhnya. Memastikan semua bahagian dibersihkan dan dikeringkan terlebih dahulu sebelum penyimpanan adalah kritikal dalam melindungi CRS daripada kerosakan yang disebabkan oleh cuaca, tikus, kulat dan elemen lain yang biasa untuk garaj, di luar dan lokasi penyimpanan lain.

Untuk membantu melindungi alas CRS, letakkan tuala di bawah dan di belakang CRS. Anda kemudian boleh menyimpan CRS dalam kotak atau seumpamanya sebelum penyimpanan.

Anda tentu tidak mahu menyimpan CRS yang berharga agar ditumbuhi kulat padanya atau menjadi tempat tinggal bagi tikus. CRS di dalam gambar berikut telah ditumbuhi kulat pada bahagian alas dan tali keledar CRS selepas ianya disimpan (tanpa dibersihkan terlebih dahulu) dalam hanya beberapa minggu.

Elakkannya daripada berlaku dengan memastikan CRS dibersihkan dan dikeringkan terlebih dahulu sebelum disimpan!

To read this article in English, please click here.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s